Death metal glasba z močno energijo

Kaj je death metal, heavy metal in rap metal?

Death metal je posebna zvrst težkometalne glasbe, ki pa ji radi prisluhenjo mladi po vsem svetu. Sestavljajo jo težki kitarski rifi električnih kitar, nizki distorzirani basi, bobni, ki so lahko izmenjujoče v hitrem ali počasnem ritmu, ter reprezentativno agresiven vokal. Vsebuje lahko tudi divje kitarske solo vložke, ki pesmi napolnijo z energijo in ji dodajo poseben čar. Besedila pesmi so večinoma apokaliptična in obravnavajo težje tematike, izvajalci pa večinoma prisegajo na gotski slog in črno barvo.

Poznamo še druge zvrsti metal glasbe, med katerimi je najbolj standardna heavy metal, težkometalna, ki pravzaprav reprezentira posebno zvrst težke rock glasbe. Zanjo so poleg distorziranih kitarskih rifov in tipičnega težkometalnega ritma značilni tudi izjemo melodični in zahtevni kitarski solo vložki, ki zvrsti dajejo pridih veličastnosti, ter bistveno vplivajo na zahtevnost izvajanja aranžmajev. Klasično težkometalno glasbo lahko odlikuje melodičen vokal in spevni refreni, ki se prepletajo tudi z bolj agresivnimi ali pa popolnima mirnimi deli pesmi. Vsekakor je težkometalna glasba posebna zvrst, ki poslušalcev ne bo pustila ravnodušnih in bo poskrbela, da vas napolni s svojo močno energijo.

Death metal je energična zvrst metal glasbe


V osemdesetih in devetdesetih letih se je uveljavila tudi posebna zvrst imenovana rap metal, za katero pa je značilno, da večina besedila v kitici poteka v rap slogu, podkrepljena s kitarskimi rifi in bolj mirnimi, raperskimi podlagami, nato pa se agresija in energija pokaže v refrenu pesmi, ki je večinoma težkometalen, melodičen in speven, podkrepljen z distorziranimi zvoki kitar in močnimi basi.

Metal glasba na splošno pičenja poslušati mladina v najstniških letih in adolescenci, ko se najlaže poistoveti s mračnejšimi apokaliptičnimi sporočili pesmi in močno energijo kitarskih rifov. Nekateri poslušalci ji ostanejo zvesti vse življenje in tako lahko na festivalnih težkometalne glasbe vidimo tudi precej starejše obiskovalce, ki še vedno pisegajo na priljubljene metal skupine iz svoje mladosti. Nekateri poslušalci pa kasneje glasbo postavijo na stranski tir in se zanjo ne zanimajo več. Občasno pa se v njih vseeno prebudi nostalgičen občutek na divje najstniške dni.