Alpska šola smučanja in smučišča v Zasavju

Cilj alpske šole je otroke naučiti prvih korakov na snegu, jih naučiti samostojnosti, skupinskega dela in športnega vedenja. V šolo alpskega smučanja, ki se začenja oktobra, so vabljeni otroci stari štiri leta ali več.

Smučarska telovadba poteka enkrat tedensko v športni dvorani v Zagorju, šola smučanja na snegu pa od decembra do marca, odvisno od snažnih razmer. V okviru alpske šole decembra organizirajo tudi štiridnevno zimovanje in božično-novoletni tečaj smučanja.

Smučiše Kandrše Vidrga

Manjše smučišče se nahaja tik ob gostišču Pri Vidrgarju in je primerno za otroke in začetnike. Dolžina prog je nekaj več kot dvesto metrov, na njem delujeta dve manjši vlečnici. Čeprav je z nadmorsko višino 416 metrov najnižje ležeče smučišče v Sloveniji, zaradi sodobnega zasneževalnega sistema in teptalnika omogočajo smuko vso zimo. Poleg smučišča je urejeno še manjše sankališče.

Ob vikendih organizirajo nočno smuko. Za nevešče smučanja pripravljajo smučarske tečaje, ki potekajo v skupini ali individualno.

Dolžina proge: 220 metrov
Infrastruktura: 2 vlečnici, sistem za umetno zasneževanje in snežni teptalnik
Težavnost: lažja

Smučiše Marela

Smučišče Marela se nahaja na pobočju Jablaniškega vrha nad Kisovcem. Kot relativno nizko smučišče, ki se razteza na nadmorski višini od 471 do 906 metrov in nima sistema umetnega zasneževanja, ima pogosto težave s pomanjkanjem snega. Skupna dolžina prog znaša 3100 metrov, ob tem so urejene tudi tekaške proge v dolžini treh kilometrov. Za prevoze smučarjev imajo sedežnico in tri vlečnice. Ob smučišču deluje večja smučarska koča s preprosto gostinsko ponudbo.

Dolžina prog: 3100 metrov alpskih in 3000 metrov tekaških prog
Infrastruktura: sedežnica, 3 vlečnice in snežni teptalnik
Težavnost: lažje, srednje težke in težke proge

smučišče marela

Smučišče Trotovnik

Smučišče Trotovnik je manjše smučišče na Kumljanskem, skoraj v središču naselja Dobovec. Njegova nadmorska višina je od 800 do 900 metrov, težave s pomanjkanjem snega zaradi relativno nizke lege pa rešujejo z umetnim zasneževanjem. Na smučišču sta postavljeni dve vlečnici in dodatna otroška, urejene so tekaške proge in manjša skakalnica.

Ob smučišču je zgrajena koča, ki poleg preproste gostinske ponudbe razpolaga tudi s fitnes sobo in posebno gostinsko sobo, primerno za zaključene družbe. Med zimskimi počitnicami organizirajo otroške smučarske tečaje.

Dolžina proge: 500 metrov
Infrastruktura: 3 vlečnice, sistem za umetno zasneževanje in snežni teptalnik
Težavnost: lažja